Osuda napada na policijske službenike i navijačkih nereda.

PREDMET: Osuda napada na policijske službenike i navijačkih nereda.-

______________________________________________________________________

Nacionalni sindikat policije MUP-a RH oštro osuđuje navijačke nerede na autocesti A1 i odmorištu Desinec, izazvane od strane pojedinih navijača „HNK Hajduk Split“. Izričito se protivimo svakom obliku nasilja i pružamo maksimalnu potporu policijskim službenicima koji su pravodobnom, odlučnom i brzom reakcijom, primjenjujući policijske ovlasti utemeljene na zakonu, uspostavili narušen javni red i mir i odbili napade od sebe te na taj način spriječili dalekosežnije posljedice. Ovakvo neodgovorno ponašanje pojedinaca, sa sportom i sportskim natjecanjima, nemaju nikakve veze niti za to postoji bilo kakvo opravdanje.

Međutim,potrebno je spomenuti i da su pojedini navijači „GNK Dinamo Zagreb“ prilikom odigravanja nogometne utakmice, zapalili transparent na ogradi stadiona i time također ugrozili sigurnost posjetitelja nogometne utakmice i policijskih službenika na osiguranju, kao i događaj od prošlog vikenda kada su u Šibeniku nakon odigravanja nogometne utakmice, savladali zaštitnu ogradu, teško ozlijedili redara i ušli na nogometni teren.

Posljednji događaj napada na policijske službenike je kulminacija nasilja u društvu, koje ne poznaje navijačke boje i ljubav prema nogometnom klubu te ne može etiketirati samo određene navijačke skupine, a do čega dolazi zbog neučinkovitog pravosuđa i lošeg zakonodavstva. Kao primjer ističemo Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira koji datira još iz 1977. godine, a kazne za počinitelje prekršaja su iznosima od npr. 50 DEM, čime se zasigurno ne postiže opća svrha prekršajnopravnih sankcija; da svi građani poštuju pravni sustav i ne čine prekršaje, a da se počinitelji ubuduće tako ne ponašaju.

Napominjemo kako se u Splitu za mjesec dana održavaju lokalni izbori, a za 2 dana nas očekuje i odigravanje finalne utakmice Hrvatskog nogometnog kupa. Stoga, Nacionalni sindikat policije MUP-a RH poziva sve aktere u društvu da se da prostora tijelima istrage, bez stvaranja ikakvih pritisaka u konkretnom slučaju, a da općeniti problem nasilja u društvu rješava struka (predlaganje izmjena zakona, javne tribine… i slično).

Nacionalni sindikat policije MUP-a RH je jedini policijski sindikat sa sjedištem u herojskom gradu Vukovaru, stoga pozivamo sve navijačke skupine, da se prisjete kako je velik broj njihovih pripadnika rame uz rame sudjelovao u Domovinskom ratu u obrani Vukovara i Lijepe naše Hrvatske, a svoje jedinstvo, organiziranost i humanost su pokazali i kada je pomoć bila najpotrebnija stanovnicima Banovine, da smire tenzije i okrenu se praćenju sportskih susreta u pozitivnom i sportskom duhu, uvažavajući i poštivajući jedni druge.

Još jednom izražavamo punu podršku policijskim službenicima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovom događaju i pozivamo ih da nam se obrate ukoliko im je potrebna pravna pomoć ili drugi resursi Nacionalnog sindikata policije MUP-a RH.

Preuzmi dopis

Osuda napada na policijske službenike i navijačkih nereda.pdf

Podjeli sa prijateljima

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
Share on skype
Share on telegram
Share on reddit
Share on google